انواع حسابداری و شاخه های آن در علم حسابداری چیست؟ در این مقاله به بررسی این مهم خواهیم پرداخت.

 

به صورت خلاصه می توان گفت که مهمترین شاخه های حسابداری عبارتند از: حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابرسی، حسابداری دولتی و حسابداری مدیریت. در ادامه به توضیحات تکمیلی هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.

1- حسابداری صنعتی :

حسابداری صنعتی یکی از دشوارترین و در عین حال جذاب ترین انواع حسابداری است. فعالیت بازرگانی تنها در قالب داد و ستد نمی تواند باشد بلکه تولید و استفاده از منابع و مواد اولیه و تبدیل آن به کالا و فروش محصولات نیز نیاز به ثبت و ضبط و نگهداری در حسابها دارد. در واحدهای تولیدی، قیمت تمام شده محصولات را با در نظر گرفتن هزینه مواد مصرف شده و دستمزد پرداختی برای تبدیل آن به کالا و هزینه ماشین آلات مورد استفاده در تولید مشخص می نمایند. به این روش های خاص حسابداری در تعیین قیمت تمام شده کالاهای ساخته شده، حسابداری صنعتی گویند. در موسسات تولیدی یا کارخانه ها به علت نوع فعالیت و همچنین شکل فروش محصولات ، نیاز مدیریت به اطلاعات بهای تمام شده تولیدات ، بسیار دقیق و حساس است .زیرا در این نوع از موسسات به این دلیل که محصول نهایی از ترکیب مواد و هزینه های تبدیل که همان دستمزد نیروی کار مستقیم و هزینه های سربار است تولید می شود به همین علت باید توجه خاصی به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده داشته باشیم.

حسابداری صنعتی

جهت اطلاعات بیشتر در مورد حسابداری صنعتی اینجا کلیک کنید: حسابداری صنعتی

2- حسابداری مالی :

حسابداری مالی معادل واژه Financial Accounting می باشد و شاخه ای از حسابداری که به تهیه و ارائه گزارشهای مالی مورد نیاز استفاده کنندگان برون سازمانی ( مثل سرمایه گذاران، اعتبار دهندگان، دارایی، بیمه های اجتماعی و غیره ) می پردازد. در حسابداری مالی بحث در ارتباط با فعالیتهای تجاری و بازرگانی می باشد.

 

3- حسابرسی :

حسابرسی عبارتست از رسیدگی به اسناد و مدارک حسابداری و سایر شواهدی که موسسات مورد رسیدگی از آنها برای تهیه صورتهای مالی استفاده کرده اند و در جهت تهیه گزارشی که در آن حسابرس نظر خود را نسبت به اینکه آیا صورتهای مالی تصویر مطلوب ونسبتا کاملی از وضعیت مالی موسسه را نشان میدهد یا خیر ارائه می نماید. در واقع حسابرسان، کار حسابداران را بررسی و نتیجه کار خود را به هیأت مدیره، سهامداران، بانک‌ها و سایر سازمان‌های نظارتی و قانونی، حسب مورد، گزارش می‌کنند.

حسابرسی

 

4- حسابرسی دولتی:

حسابداری دولتی نظامی است که اطلاعات مالی مربوط به فعالیتهای وزارتخانه ها و موسسات دولتی را بمنظور تصمیم گیری صحیح مالی و کنترل برنامه های مصوب بودجه سالانه و منابع مالی مورد استفاده دولت، جمع آوری، طبقه بندی، تلخیص و گزارش می نماید.در تعریف بالا تاکید بر برنامه های مصوب سالانه و منابع مالی دولت شده است به دلیل آنکه کنترل بودجه و منابع مالی دولت از اصول بنیادین حساباری دولتی است.
در حسابداری دولتی مراحل حسابداری برای کنترل برنامه مصوب سالانه و نیز جلوگیری از تداخل منابع مالی مورد استفاده به کار گرفته می شود. پس کنترل بودجه از اصول بنیادی حسابداری دولتی است . همچنین شرکت دولتی به واحد سازمانی مشخصی گفته می شود که با اجازه قانون تشکیل شده و بیش از پنجاه درصد از سرمایه آن متعلق به دولت باشد.

 

انواع حسابداری

5- حسابداری مدیریت:

یکی دیگر از انواع حسابداری را میتوان حسابداری مدیریت یا حسابداری مدیریتی نام برد که بر استفاده از اطلاعات حسابداری برای مدیران در سازمانها، جهت مهیا کردن آنها برای تصمیم سازی کسب و کار آگاهانه تأکید دارد که به آنها اجازه می‌دهد تا کارکردهای کنترل و مدیریت شان را بهتر تجهیز نمایند. حسابداری مدیریت به مدیریت در ارائه حوزه عمل بیشتر در استفاده بهینه‌تر از اطلاعات برای ترسیم چشم‌اندازهای مدیریت کمک می‌نماید چرا که این اطلاعات مورد نیاز است و بمنظور اطمینان‌بخشی از برنامه ریزی، کنترل، ساماندهی و تصمیم‌گیری صحیح حسب توابع در اختیار و در کنترل می‌باشد. از طرفی دیگرحسابداری مالی با استفاده از اطلاعات واقعی حقایق زمان را در جهت مسیر تکامل و حرکت شرکت نشان می‌دهد.